– Det viser seg litt for ofte at det er vanskelig for bedrifter og kommuner å finne frem til leverandører av gode IoT-tjenester, forteller Sofia Tropé, forretningsutvikler innen Internet of Things (IoT) i Telenor Norge.
Hvilke tilbydere er ordentlige? Hvem kan man stole på? Hvor finner man dem? Hvem skal man invitere til anbudsrunder.
Da Tropé tok initiativet til Telenors nye IoT-katalog, var det for å kunne hjelpe potensielle IoT-kunder å få klare svar på nettopp slike spørsmål.
– Vi har jobbet med flere av våre partnere på teknologisiden i mange år, og flere av disse opplevde også ofte at de ikke nådde ut i markedet med løsningene sine, sier Tropé.
Peker kundene til rett løsning
Med andre ord var det et klart behov for det som nå er blitt Telenors IoT-katalog.
– Her kan kommuner og bedriftskunder enkelt finne frem til leverandører av ulike IoT-tjenester som løser deres problem, sier Tropé, og legger til:
– Dette er ikke løsninger vi selger selv, men løsninger vi kjenner og kan gå god for. Så da peker vi gjerne til de rette partnerne, som kan tilby hyllevareløsninger som er i bruk i markedet i dag. For lykkes de, så lykkes vi.

– Ønsker å fremstå som en seriøs partner
Et av selskapene som er på plass i Telenors IoT-katalog fra start er Datek Light Control, som er ledende innen trådløse lysstyringssystemer i Norge.
– Det er ikke lett for kunder å orientere seg i IoT-markedet. Det er mange aktører, seriøse og useriøse, som markedsfører seg i forskjellige kanaler, sier daglig leder Øyvind Sløgedal.
– Vi ønsker å fremstå som en seriøs partner med lang fartstid og erfaring, og i så måte ser vi Telenor som en partner med tilsvarende strategi. Med Telenors IoT-katalog kan potensielle kunder raskt og enkelt finne fram til våre produkter, sier Sløgedal.

– Kan nå fram med vår strategi
Allerede brukes Dateks lysstyringssystemer av Statens Vegvesen og et stort antall norske kommuner. Senest i mai vant selskapet en kontrakt med Bærum kommune på levering av lysstyring til 25.000 lyspunkter i kommunen.
– Vi har en ferdig produktifisert løsning som «plugger» rett inn i visjonene om Smart City, Big Data og Analytics, sier Sløgedal, og går mer detaljert til verks:
– Med Dateks løsninger er det mulig å ta kontroll over utendørsbelysning, med optimalisering av energiforbruk, reduksjon av lysforurensing og tilrettelegging for kostnadseffektiv drift og vedlikehold.
Med IoT-katalogen til Telenor er dette også enklere å få kommunisert ut til potensielle kunder – som dermed kan få tilgang til en ferdig utviklet løsning.

– Essensielt med en stabil og sikker løsning
En annen aktør som er på plass i Telenor IoT-katalog fra start, er AddSecure. Selskapet benytter mulighetene mobilteknologi og IoT gir til å levere sikre kommunikasjonsløsninger for en rekke bransjer.
– For oss i AddSecure er ikke IoT og M2M nye begreper. Vi har laget løsninger for maskin-til-maskin og maskin-til-menneskekommunikasjon siden 70-tallet, og har lenge brukt Telenor som partner, sier norgessjef Ståle Moe i AddSecure.
Han trekker spesielt frem kvaliteten Telenor leverer på sine tjenester som vesentlig for AddSecures løsninger.
– Det er en viktig faktor for at vi kan levere med så høy oppetid. Våre kunder bruker tjenestene våre til blant annet varsling om brann, endringer i tekniske verdier eller andre systemer som brukes for å sikre liv og verdier. Da er det essensielt med en stabil og sikker løsning, sier Moe.
At AddSecure nå er å finne i Telenors IoT-katalog, er ikke bare en naturlig videreføring av samarbeidet – men også en ypperlig mulighet for selskapet til å nå ut til nye kunder.
– Tiden for digitalisering av samfunnet er moden, og mange nye IoT- og M2M-løsninger florerer på markedet. I jungelen av stadig flere tilbydere, kan være vanskelig å vite hva man skal velge. Telenors IoT-katalog er et godt verktøy for sluttbrukere å navigere med blant de mange løsningene, sier Moe.