Telenor har verdens raskeste mobilnett

En hånd holder i en mobil som viser en speedtest

– Vi er veldig ydmyke og stolte over at Ookla før sommeren konkluderte med at Telenor har det raskeste mobilnettet i hele verden. Det er nok et bevis for hvor bra surfeopplevelser våre kunder kan forvente seg på mobilen, sier Ole Andreas Ræstad, markedssjef dekning for Telenor Mobil.

Ekte målinger fra ekte brukere

– Det ble gjennomført rundt 125.000 slike fartsmålinger i Norge i denne perioden. Det som gjør disse testene ekstra verdifulle, er at det er Telenor-kundene selv som tester farten – under de faktiske forholdene de bruker mobilen i. Det er ekte målinger av ekte brukere, over hele landet, sier Ræstad.

Det er deretter snittfarten fra alle disse målingene, som deretter blir sammenlignet med tallene fra andre operatører over hele verden.

– Totalt er det snakk om mange millioner målinger, i nesten alle land i verden. Når vi tenker på at de norske mobilbrukerne bor i et land med masse fjell og daler, blir vi ekstra stolte, sier Ræstad.


Bytt til verdens raskeste mobilnett

Telenor Norge-sjef Berit Svendsen mottar prisen for verdens raskeste mobile nettverk fra Ookla-sjef Doug Suttle.

Resultatet av mange års innsats

Det ligger med andre ord mye hard innsats bak de høye hastighetene i Telenors mobilnett.

– Det er 25 års jobb som har gjort at vi har klart å få til dette. Norge er sannsynligvis et av de vanskeligste landene i verden å bygge ut et mobilnett i. Likevel har det alltid vært viktig for oss at hele landets befolkning skal få tilgang på en best mulig mobilopplevelse, sier Ræstad.

Fruktene av denne innsatsen kan dagens Telenor-kunder merke spesielt godt på flere områder:

Mer fart = bedre surfeopplevelse

Vi nordmenn forventer å «alltid» ha dekning: Mobilen skal kunne brukes til det vi vil, der vi er. Det er først når ting ikke fungerer optimalt at vi reagerer.

Enten mobilnettet skal brukes til å streame video, TV, film eller musikk, laste ned vedlegg på mailen eller surfe på nettet – det er lite som er mer irriterende enn å måtte vente på at ting skal laste ferdig eller at streamingen hakker.

– Samtidig som mobilene blir mer og mer avanserte, krever også videotjenestene mer kapasitet for å levere bedre bilder. Og denne utviklingen vil bare fortsette. Derfor må vi hele tiden investere i og bygge ut nettet, så vi alltid kan være i forkant på vegne av kundene våre, sier Ræstad.

Han forteller at fart og dekning og ser alfa og omega for bedriftskunder, som ofte er avhengige av å laste ned eller sende større datamengder.

– Skal dagens bedriftskunder få jobben gjort, er de avhengige av godt nett og gode dataforbindelser – uansett hvor de befinner seg.

Strømmingen stopper aldri opp

I forhold til andre land, har vi sannsynligvis flere basestasjoner per innbygger enn noe annet land. Og når vi bygger ut disse, ønsker vi ikke å gi noe «kvasi-dekning», sier Ræstad og utdyper:

– Mastene våre bygges alltid med 4G, og med minst to frekvenser – i det siste stadig oftere tre og fire. Dette gir 4G+ og 4G++ i stort monn, noe som igjen gjør det mulig å surfe med ekstreme hastigheter på mobilen.

Ikke minst fører bruken av flere frekvenser til at flyten i nettet går bedre, selv når mange bruker mobilen samtidig. Stikkordet her er god kapasitet: Alt flyter bra, selv når «alle» skal se en viktig fotballkamp på samme tid. Enten det skjer hjemme, i byen, på hytta eller på tur.

– Det å bygge et godt nett med flere frekvenser kan sammenlignes med å bygge gode motorveier – da kan alle kjøre fort, uten flaskehalser, sier Ræstad.

Den nye mobilen din kommer til sin rett

At utbyggingen av Telenors mobilnett har kostet mye, legger ikke Ræstad skjul på:

– Vi har brukt nesten en milliard kroner per år, i mange år, på å bygge dagens dekning. Men dette er en hensiktsmessig investering, når vi ser hvor kravstore brukerne er.

Nordmenn ligger nemlig i verdenstoppen når det kommer til å eie moderne mobiler.

– Disse klarer å utnytte kapasiteten i nettet langt bedre enn eldre mobiler, og da er det viktig at de kan brukes til fulle, uten at brukerne skal møte flaskehalser i mobilnettet.

Bytt til verdens raskeste mobilnett!