Slik kan smarte løsninger gi bedre luftkvalitet

Oslo sett fra Ekeberg på en lett tåkete dag.
Forurensning er et stort problem i mange store byer. Nå har et norsk selskap utviklet en teknologi som kan bidra til å dempe utslippene og bedre luftkvaliteten.

I Oslo sentrum er det installert en Smart Air-løsning der luftforurensning rapporteres umiddelbart. Via skyen integreres løsningen til andre datakilder, og bearbeidet informasjon gir så grunnlag for iverksettelse av tiltak for å bedre luftkvaliteten.  

– Løsningen gjør at effekten ved innføring av forbud mot dieselbiler og lavere fart på veiene kan analyseres. Teknologien gjør det mulig for folk å vite forurensningsnivået der de bor, hvilket kan være svært nyttig for folk med helseproblemer, forteller Heidi Scheie, som er administrerende direktør i det norske IoT-selskapet ThingFarm, som har utviklet løsningen.

Lyst til å vite hvordan Telenor kan hjelpe din bedrift i å ta i bruk IoT? Kontakt oss her

Eksos fra biler i trafikken.
I Oslo sentrum er det installert en Smart Air-løsning der luftforurensning rapporteres umiddelbart.

Plattformen måler luftens kjemiske sammensetning og fysiske bestanddeler.  IoT-løsningen rapporterer disse nivåene i sanntid. Ved hjelp av innebyggede maskinlæringsfunksjoner og trendanalyser kan dermed luftkvaliteten forutsees og tiltak iverksettes.

– Ett tiltak kan være å stenge trafikk i visse områder i rushtiden. IoT-løsningen kan kobles til andre systemer, for eksempel mot bompengesystemet slik at størrelsen på gebyret ved en bomringpassering kan baseres på faktisk forurensningsnivå til enhver tid, sier Scheie.

ThingFarm-plattformen er skalerbar og enkel å bruke. Den er fleksibel og integrerbar mot andre systemer med enkel applikasjonsutvikling. Lagring skjer i skyen koblet via Telenors 4G-nett .

Fakta om NarrowBand IoT

  • NB-IoT er en ny kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet. 
  • Nettet er designet for å knytte objekter til Internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett. 
  • Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent 10 år. 
  • Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart pga. strøm og dekningsutfordringer.

Les mer om NarrowBand IoT