Fra konsulent til fast ansatt: – Mye større påvirkningsmuligheter

Telenor satser knallhardt på å bygge verdens beste IT-miljø internt, og skal ha fast ansatte i alle sentrale roller. Les hvorfor Lars Hervig bytter ut konsulentjobben med en rolle som Lead Tech Coach på Fornebu.

Nyansatt Lead Tech Coach i Telenor, Lars Hervig, har jobbet med IT helt siden han fullførte sivilingeniørstudiene i 2009. Han var godt kjent i korridorene på Fornebu allerede før han startet i jobben 1. januar i år:

– Første gang som konsulent i Canal Digital (nå Telenor T-We/Telenor Bredbånd), deretter har jeg vært her i flere omganger. Nå kommer jeg rett fra et 18-måneders engasjement som innleid utvikler, sier han.

– Telenor har flørtet mye

Som innleid har han jobbet både med utvikling, arkitektur og teamledelse, og har vært en av drivkreftene for agil softwareutvikling hos Telenor. Hele tiden med et brennende hjerte for håndverket– og hvordan det kan gjøres på best mulig måte.

– Jeg har vært med Telenor på en reise fra en tid hvor de ikke skulle ansette egne utviklere, til at det nå satses knallhardt på å bygge gode software- og produktutviklingsmiljøer internt, sier Lars Hervig.

Den satsingen er han nå en viktig del av.

– Jeg og Telenor har blitt godt kjent med hverandre de siste årene, og det siste året har Telenor flørtet mye med meg, ler han.

Større påvirkningsmuligheter

Man må som kjent være to for å danse tango – og Hervig forteller at det var mye med Telenor som gjorde at det føltes rett å takke ja til en fast stilling i selskapet.

– Hovedgrunnen er nok at jeg har enda større påvirkningsmuligheter som fast ansatt. Så er det utrolig mange flinke folk her. Telenor har gjort en knalljobb med rekruttering de siste årene og har satt sammen team hvor dyktige folk spiller hverandre enda bedre. En fin miks av seniorer og unge, lovende talenter, sier han.

Samtidig tror han det er potensial til å styrke miljøet ytterligere.

– Vi har fortsatt litt å gå på når det kommer til software- og produktutvikling. Der gleder jeg meg til å være med på å gå opp løypa!

Nyopprettet stilling

Som Lead Tech Coach har Lars Hervig strategisk ansvar for å vedlikeholde og operasjonalisere et sett av praksiser, verktøy, patterns og andre kapabiliteter for god softwareutvikling nedfelt i Telenors Tech Guiding Principles. Dette vil gjøres i samarbeid med Tech Leads som skal jobbe operasjonelt ute i de ulike teamene. Kalenderen ser annerledes ut enn da han var innleid:

– Rollen min er mye bredere enn før. Jeg er involvert i de strategiske clusterarbeidene som det brukes mye tid på, og har allerede rukket å være med i workshop med hele Norgesledelsen. Dette er ting jeg ikke ville fått gjøre som konsulent, mener han.

– Det er gøy å se hvordan et tungt, byråkratisk selskap er i ferd med å bli et lettbeint utviklermiljø.

— Lars Hervig

Stillingen er nyopprettet, men kort fortalt skal Lars Hervig sørge for å skape et best mulig miljø rundt de som er Tech Leads i de ulike teamene.

– Tech Lead-rollen er kompleks, spesielt i kryssfunksjonelle team med høy autonomi og helhetsansvar. For å ivareta IT sitt perspektiv når vi nå går i retning av tverrfaglige team blir Tech Lead-rollen avgjørende. Mitt bidrag vil være å bygge et godt community rundt disse slik at vi sammen kan opprettholde og utfordre et sett av praksiser og prinsipper som vi kan operasjonalisere på ute i teamene.

Telenor IT
Intern IT-kompetanse AI-toget raser fremover. Cloud Native-reisen er i full gang. Telenor satser tungt på team first-filosofien.

Brenner for håndverket

Hva er det egentlig som gjør softwareutvikling så kult? For Lars Hervig er det ingen tvil:

– Jeg brenner for selve håndverket. Hvordan vi jobber sammen, hvilke teknikker og praksiser vi bruker når vi utvikler software og produkter. Utviklerrollen har jo endret seg enormt de siste årene, sier han og forklarer:

– Tradisjonelt handlet utvikling om å skrive kode, kanskje jobbet du kun med ett system. Nå er vi mer problemløsere – koding er bare ett av mange verktøy vi har.

Samtidig suser AI-toget fremover. Cloud Native-reisen er også i gang.

– Her er Telenor langt fremme i skoene, og vi har allerede flyttet mange av systemene våre ut i skyen som har gode kapabiliteter for å hjelpe oss i softwareutviklingen. Dermed kan vi skape mer verdi på en raskere måte, forklarer han.

Satser på intern IT-kompetanse

Stadig flere store selskaper går fra å basere seg på innleide konsulenter til å satse knallhardt på egen IT-kompetanse. Hervig tror ikke dette betyr døden for konsulentbransjen, men:

– Konsulenter vil i større grad brukes til det de var ment i utgangspunktet: Å bidra med faglig inspirasjon, innsikt og kapasitet på kompetanse man ikke selv besitter. Ryggraden i selskaper som Telenor vil i fremtiden bestå av høykompetente medarbeidere internt.

Dette innebærer også at Telenor jobber mer agilt enn tidligere.

– Det er gøy å se hvordan et tungt, byråkratisk selskap er i ferd med å bli et lettbeint utviklermiljø. Et av designkriteriene når vi bygger nye team er også å gjøre de så autonome som mulig. Det er mye morsommere å jobbe i en setting hvor man bestemmer mye selv – enn å få oppgaver fra en silo. Dette er team first-filosofien i praksis, avslutter Lars Hervig.